Holističke tehnike

Holističke tehnike su tehnike rada na cjelokupnom organizmu. Te tehnike uzimaju naš organizam kao cjelokupno tijelo u kojem svaki dio ima svoju vrijednost i svoj zadatak. Različitost ovih tehnika nam daje mogućnost pogleda na naše tijelo, a tako i na cijeli život, sa više strana. To nas obogaćuje i daje dodatne mogućnosti za rješenja problema kao i za bolji samostalni duhovni razvoj.

Slijedeći tekst je ustvari skica jednog poglavlja iz moje nove knjige. U toj knjizi želim opisati svoj put i mogućnosti koje sam stekao na tom putu. Želim opisati kako slijepa osoba može osjećati život, energije i nalaziti rješenja usprkos svom hendikepu.

Same tehnike su opisane skraćeno tek kao natuknice kako bi se samo dobila potpunija slika o našim mogućnostima percepcije i rada na sebi. Evo popisa:

Popis tehnika

Tijekom rada na sebi sam uvježbao neke tehnike. Ovdje želim ukratko opisati sam način na koji se te tehnike rade, a pomalo i kako su meni pomogle steći više znanja i vještina u vezi i ljudskog tijela i osobnog razvoja.

Na početku ću samo popisati, a kasnije svaku od njih podrobnije opisati.

 

Popis tehnika koje radim:

Reiki

Pranic Healing

Theta healing

Quantum touch

Simple touch

Rekonekcija

Kvantne tehnike

Sedona metoda

Tehnika opraštanja

Eft

Kidanje veza

Konstelacije

Korak po korak

Tehnika slušanja i promatranja

Masaže:

Klasična masaža

Refleksološka masaža

Shiatsu masaža

Intuitivna masaža

Raindrop masaža

Tretman tradicionalne kineske medicine

 

To je nekih 20-tak tehnika kojima raspolažem. Ono što je bitno je da su to alati. Samu primjenu, odnosno, što u kojoj prilici primijeniti izabirem intuitivno ili po želji osobe. Raznolikost tehnika mi služi da mogu pristupiti na više raznih načina određenom problemu. Jedno sam vrijeme poslije emocionalnih čišćenja napravljenih sedona metodom prakticirao intuitivnu masažu jer je to drugačiji pristup, a dopunjuje se. Ili, ako osoba nije spremna otpustiti emocije, za što je obično zaslužan veliki ego, onda radim u eft tehnici gdje ego ne razumije o čemu se radi. Čim se spusti intenzitet emocije, ponovno se vraćamo na prijašnju tehniku, sedona ili tehniku opraštanja.

Sada ću opisati ove tehnike na način kako se rade i kako i na što djeluju.

 

Reiki

S tehnikom Reikija sam se susreo na samom početku rada na sebi. Dobio sam neku knjigu, ali i prijatelj Štef mi je pričao o toj tehnici. Ispočetka je postojao otpor na način da uopće nisam mogao razumjeti niti pročitati knjigu. Poslije nekih godinu dana sam je progutao za jednu noć. Vrlo brzo sam poslije toga išao na inicijaciju u prvi, a nekoliko mjeseci i u drugi stupanj. U treći nisam išao jer su postojali neki uvjeti koje nisam želio prihvatiti.

 

Reiki je tehnika polaganja ruku u prvom stupnju, odnosno prijenosa energije na daljinu u drugom stupnju. Potrebna je inicijacija i to se plaća.

Radi se o tehnici prijenosa životne energije kroz zrak. U prvom stupnju se nauči kako je dovesti do naših ruku, a u drugom kako to poslati po zraku dalje.

Meni je Reiki jako pomogao kako bih shvatio da je to što postepeno gubim vid nešto što mogu prihvatiti kao normalno. Nekako sam postao mirniji shvaćajući da, osim svijeta koji sam vidio, postoji još neki svijet koji se nalazi iza. To mi je na neki način davalo osjećaj sigurnosti da nije sve izgubljeno gubitkom vida.

Imao sam nekoliko uspjeha pomoću Reikija, a ovdje samo želim opisati jednu situaciju.

Osoba je živjela u Beogradu. Izgorjela je ruke nespretno pokušavajući ugasiti plamen od plinske boce. Oko mjesec dana ju je boljelo i zbog toga što u to vrijeme nije bilo tamo tako dobrih lijekova. Nazvala je jedno popodne i pitao sam je da li želi da joj pomognem. Rekla je da u to ne vjeruje. Na to sam je pitao samo da je tražim dozvolu kako bih mogao raditi. Pristala je jer nema nikakvih loših posljedica.

Za vrijeme rada, u to sam vrijeme bio u Podravini, počeo sam snažno zijevati i suziti oči. To je za mene bio znak izmjene energije.

Drugi dan je opet nazvala i javila da cijelu noć nije mogla spavati i da je ruke sad jako svrbe jer su počele zarastati. Bolova više nema i bolje se osjeća.

 

Pranic Healing

 

Ovu tehniku je osmislio Master Choa Kok Sui, inače je radio kao endokrinolog u SAD-u.

Inače je porijeklom bio Kinez, ali je ovu tehniku razvio na bazi tibetanske i indijske tradicionalne medicine.

Postoji više stupnjeva, a ja sam završio samo dva.

Može se o toj tehnici pročitati u knjizi “Čudotvorno liječenje životnom energijom” od gore navedenog autora.

U prvoj knjizi se opisuje općenito rad energijom u bijeloj boji, a u drugoj knjizi se opisuje rad u drugim bojama.

Način na koji se radi je slijedeći: može se naučiti biti toliko osjetljiv da se mogu primijetiti energetske blokade na tijelu. Te blokade se  dogode zbog naših strahova i drugih emocionalnih, psiholoških ili mentalnih blokada. Sada uglavnom koristim taj dio ove tehnike kako bi na najbolji način uočio gdje se kriju uzroci problema i poslije kontrolirao

U operativnom dijelu tehnike, pomoću svjetlosti, raznim pokretima se može čistiti blokirana energija. Ja sam i to nadogradio tako da ne moram 200 puta ili više kružiti rukom, već to samo napravim mentalno, to jest u mislima. Pri kontroli se može vidjeti kako je rezultat isti.

Primijetio sam da se poslije nekog vremena problemi vraćaju iako sam stabilizirao energiju i napunio je novom, svježom. Primijetio sam da se to događa kad osoba baš i nije spremna na takvo čišćenje. Neki unutarnji otpor ne dozvoljava potpuno čišćenje. Zbog toga sam kasnije prešao na sedona metodu u kojoj osoba sama čisti svoje blokade. Na taj način uklanja prepreke koje se nalaze u nespremnosti prema čišćenju.

Uspjeh ove tehnike je u čišćenju bolova iz dijelova tijela ili posljedica opeklina. Nekoliko sam se puta znao opeći i ova tehnika mi je pomogla da se posljedice svedu na najmanje moguću mjeru. Isto tako, dok nisam znao za Sedona metodu, čistio sam emocije. Trebalo je prilično vremena i truda, ali se isplatilo.

Kod ovih i nekoliko dalje tehnika se može primijetiti da sam došao samo do prvog ili drugog stupnja. Nekako mi se daljnje napredovanje zatvorilo.  Zbog raznih razloga. U početku me je to malo smetalo, ali sam kasnije shvatio da mi ne treba. Ja se imam običaj prilično vezati za neku tehniku. na ovaj način je to izbjegnuto. Tako sad imam od svake tehnike samo ono što mi najviše koristi. To sam još dodatno razvio na svoj način i služi onako kako mi najbolje treba. Na taj način ustvari stvaram sam svoju vlastitu tehniku. To preporučujem i drugima. Bio sam svjedokom robovanja tehnici. Ako je pravilo iz tehnike reklo tako, tako to mora biti i nikako drugačije. Međutim, i sam Master Choa Kok Sui je napisao da je ova tehnika Pranic healing ustvari potencijal i da se može i dalje razvijati. I ja to koristim: razvijam je dalje u svom smjeru koji mi odgovara. Normalno, sama tehnika ostaje, ali se mijenjaju neki parametri koji mi više odgovaraju od drugih. Na primjer, potrebno je odbacivati lošu energiju u posudu sa soli, a ja je odbacujem u Božje svjetlo što je iz Theta healing tehnike. Efekt je isti, a meni je lakše i nema ostataka.

 

Theta healing

 

Tom tehnikom prividno odlazimo na kraj svemira kako bismo došli do Stvoritelja, a u stvari ulazimo u svoj subatomski sustav gdje koristeći theta valove omogućujemo čišćenje starih i stvaranje novih mentalnih programa i obrazaca. Dosta je proširena kod nas i prilično efikasna. Iz te tehnike najviše koristim uklanjanje uroka i sličnih energija.

 

Quantum touch

 

To je jednostavna tehnika u kojoj se podiže energetski nivo u tijelu ili preko dodira, ali i još preko disanja. Koristim je kad želim u neki dio tijela unijeti puno ozdravljujuće energije.

 

Simple touch

 

To je na neki način nastavak Quantum toucha  s time da se podešavaju zglobovi na tijelu. To često radim prije masaže.

 

Rekonekcija

 

Prilično moćna tehnika. Osoba leži na stolu za masažu obučena, a ja lagano pravim neke pokrete rukama iznad. Nema kontakta. Svojim rukama radim na energijama koje se nalaze oko tijela i na taj način potičem ponovno spajanje na dnk nivou. Sam ne znam što energije rade već mi je bitno da osjetim tijek energije i igram se njome. Važna je koncetracija na obje ruke istovremeno.

Na taj način se ne povezujem s problemom i ne prenosim ga na sebe. Taj je princip vrlo važan. Često sam primijetio da neki ljudi koji se na primjer bave bioenergijom smatraju da oni rješavaju probleme na drugoj osobi. Na taj se način povezuju s osobom i problemom i preuzimaju problem na sebe, a time i neke simptome. Spoznaja da smo mi samo putokazi i da ne rješavamo problem već samo ukazujemo na njega osobi je dobar postupak. No, često se tu uplete ego pa nam daje osjećaj moći i na taj način prikuplja simptome bolesti osobe koju radimo. To treba izbjegavati i često se čistiti.

 

Kvantne tehnike

 

Zajedničko kvantnim tehnikama je koncetracija ili na više dijelova tijela, ili na prazan prostor ili slično. Na taj način i ja i osoba ulazimo u kvantno polje gdje nema ega i gdje su moguća iscjeljenja. Možemo se vratiti vremenski u neko ranije vrijeme nastanka traume ili tegobe i na taj način pojačati osjećaj i tako lakše očistiti samu traumu.

 

Sedona metoda

 

Jednostavna tehnika čišćenja svih obrazaca u tijelu. Stvorio ju je Lester Levenson prije 40-tak godina, a danas je promovira Hale Dvoskin koji je napisao i knjigu.

Vrlo jednostavna i učinkovita tehnika čišćenja potisnutih emocija. Prodire duboko i trajno čisti emocije. Osim toga, čisti i bolove, simptome, programe, obrasce i bilo što što je prepreka radu na sebi.

 

Tehnika opraštanja

 

Nastala na temelju mudre opraštanja. Tehniku sam kao ovakvu samostalno razvio i opisao je u knjizi “Kako oprostiti?”. Jako snažna u traumama nastalim od neke osobe i potrebe da se te traume očiste. Snažna tehnika u čišćenju bilo kakvih trauma nastalih kao posljedica nasilja bilo koje vrste. Kad sam prvi put pomogao očistiti posljedicu traume od silovanja i to tako da je djevojka rekla o tom činu da ga vidi kao da se to njoj ne događa, shvatio sam vrijednost tehnike. Snimio sam uz knjigu i cd tako da svatko sam može čistiti bilo koju traumu. Tehnika je toliko jednostavna da ljudima izgleda nestvarna. Međutim, poslije čišćenja je osjećaj lakoće taj koji potvrđuje njezinu vrijednost.

 

Eft

 

Emotional freedom technicque ili Tehnika emocionalne slobode je tehnika koju koristim ako osoba ne prihvaća nijednu od gore zadnje dvije tehnike. Naime, u gornjim tehnikama je potrebna odluka. Odluku uvijek donosi ego. Međutim, ako je ego prevelik, prejak, onda ne dozvoli ići dalje bez obzira što je to i za njega dobro. Onda ova tehnika, tapkanje, dobro dođe jer na taj način pokazuje nešto što ego ne razumije i onda to prođe. Kad se spusti intenzitet emocije koju se čisti, jednostavno se vratim na gore navedene tehnike jer su brže.

Ovo je isto moćna tehnika koja nam pomaže čišćenje bilo koje vrste obrazaca koje imamo u sebi. Preko ove tehnike dodatno postajemo slobodni, neovisni od bilo kojeg obrasca. To postajemo i gornjim tehnikama, a ovdje je to dodatni benefit.

 

Kidanje veza

 

Kidanje veza je tehnika koju je razvila Philis Christel. U osnovi je nastala na Havajima i tamošnji iscjeljitelji su je stvorili i razvili, a Philis ju je promovirala u svijetu. Jako dobra je kad su veze među osobama naizgled neraskidive. Veze prema roditeljima, bivšim partnerima i slično.

 

Konstelacije

 

Promotor konstelacija jeBert Hellinger. Bio je njemački misionar u plemenu Zulu u Africi i naučio tu tehniku. Meni je fenomenalna jer djeluje isključivo preko emocija.

Naime, kad imamo neki problem na primjer u obitelji, možemo ga rješavati s potpuno nepoznatim osobama. Zamolimo neke osobe da predstavljaju naše neprisutne članove obitelji. I te osobe, ne samo da se osjećaju kao članovi obitelji koje predstavljaju, već i govore kao oni. Na taj način u raznim odnosima tko kome stoji sprijeda, straga, sa strane i slično uspostave se energetski tokovi kojima se situacija vidi u izvornom obliku i tako otvara mogućnost rješenja. Često koristim i druge tehnike, kao što je Sedona metoda u kombinaciji s konstelacijama kako bi efekt bio brži i učinkovitiji.

Konstelacije uglavnom koristim kad osoba treba riješiti neki problematičan odnos s drugom osobom, najčešće majkom. Naime, kako čitam energije, mogu vidjeti energetske blokade u odnosu s majkom te osobe. Kad kažem da ima problematičan odnos s majkom, onda to prolazi kroz ego te osobe i često ne želi priznati to. Na ovaj način konstelacije, ja predstavljam majku i osoba točno osjeti taj odnos i onda ne može optuživati moj ego jer s time nema veze. Jako mi pomaže pri dijagnosticiranju problema, a rješenje se ubrzano dogodi kroz Sedona metodu ili Tehniku opraštanja.

Postoje konstelacije u krugu. To su individualne konstelacije, ali u krugu od najviše 10-tak osoba. Svaka osoba ima ispred sebe papiriće koji predstavljaju njih same ali i njihove probleme. Ne moraju uopće govoriti o kojem je problemu riječ, već samo što osjeća prema njemu. Promjenom položaja papirića se mijenja i odnos prema tom problemu, a zajednička prisutnost pojačava nivo, i to dublji nivo, na kojem se problem lakše riješi. Na kraju svi završe s razumijevanjem problema i uglavnom rješavanjem. Jedno vrijeme sam intenzivno radio na taj način i prilično uspjeha imao u rješavanju specifičnih problema u odnosima prema bilo čemu.

 

Korak po korak

 

To je jedna od tehnika neuro lingvističkog programiranja kombinirana s ostalim tehnikama.

Osoba na početku kaže što želi. To može biti bilo koja želja. Onda izgovori koliko koraka joj treba da bi se ta želja riješila. Zatim pravi korak po korak od ugla do drugog ugla sobe. Na svakom koraku stane i primjećuje što osjeća. Obično su to neki bolovi, osjećaji napuštenosti, besmisla ili slično i tada te osjećaje čistimo. Naime, ti osjećaji stoje na putu rješenja problema. Poslije odrađivanja svih koraka, očisti se put u nama do rješenja i vrlo lako nađemo put do njega. Često se mogu rješavati i bolovi jer se rješavaju uzroci. To je ustvari pomoćna tehnika preko koje osvještavamo probleme i usput ih rješavamo tehnikom najpogodnijom za taj problem. Nekad je to Sedona metoda, nekad tehnika opraštanja, nekad EFT, nekad pranic healing, nekad theta healing, konstelacije ili slično. U svakom slučaju se može naći načina na koji možemo riješiti bilo koji problem.

 

Inka šamanizam

 

Kero indijanci su nasljednici Inka koji žive u Andama na više od 5000 metara nadmorske visine. Svojim odnosom prema životu razvili su neke tehnike koje im pomažu u svakodnevnom životu.

Smatraju da u prirodi postoji laka i teška energija. Jedino čovjek ima tešku energiju koja je nastala od našeg ega. Dovoljno je pročistiti tu tešku energiju i na taj način rješavati probleme.

Jedan od problema koji sam riješio tom tehnikom je nastao kad sam išao planinariti. Poslije pola sata uspona, bio sam nervozan jer sam imao prilično malo kondicije i već sam osjećao umor. Trebalo je penjati se barem još sat i pol. Napravivši vježbu čišćenja teške energije, riješio sam se umora i vrlo uspješno završio 4satno planinarenje na vrh Kiza. Poslije tuširanja sam bio spreman na ples.

Drugi primjer je kad mi je prijatelj došao s tretmana ajahuaskom. Naime, to je neka tekućina koja se pije i otvara neka vrata naše podsvijesti. Na taj način postajemo svjesni svega. Ono što sam primijetio kod nekih jest da više nisu povezani sa zemljom. Naime, uopće im više nije bitno što će biti s poslom, obitelji i bilo čemu što rade na zemlji. Poslije čišćenja teške energije na nekim nivoima na koje sam prvi put tad došao, osoba je bila povezana sa zemljom. I dalje joj je bilo jasno sve što i prije poslije ajahuaske, ali sada je čvrsto stajala na zemlji i znala što joj je činiti u vezi posla, obitelji, prijatelja i slično.

 

Tehnika slušanja i promatranja

 

Kroz ove tehnike, posebno kroz konstelacije i to individualne s papirićima kao predstavnicima osoba ili problema sam osvijestio vrijednost slušanja i promatranja.

Promatranje, a time i strpljivost, ima veliku moć. Samim promatranjem često više možemo djelovati na tijek stvari i da se te stvari odvijaju u našu korist nego da bilo kako djelujemo. Opet spominjem ego jer je važan u našem djelovanju. U promatranju nema ega. A kad djelujemo, to radimo kroz ego i onda on odlučuje po principu kako misli da bi trebalo djelovati i kako bi bilo najbolje za nas. To često i nije najbolje jer u toj odluci se nalazi prilično strahova. Promatranjem, izbjegavamo strahove i stvari se odvijaju povoljnije za nas. Možda ovo izgleda apsurdno, ali sam se uvjerio da ima izuzetnu moć. Promatranjem svojih osjećaja, promatramo reakciju naše duše u odnosu prema nečemu što nam se događa i što je tada problem. Kad kažem promatranje, ne mislim na procjenjivanje ili prosuđivanje. Procjenjivanje i prosuđivanje je čisto nasilje i ide direktno iz ega. Promatranje je samo bez ikakvog razmišljanja. Razmišljanje u tom, ali i u mnogim drugim, slučaju je kontraproduktivno. Havajci drvo spoznaje dobra i zla s kojega je Eva uzela plod i Dala Adamu suprotno od Božjeg naputka zovu drvo razmišljanja. Drugim riječima, želite li izaći iz Raja, samo razmišljajte.

 

Masaže:

 

Masaže su bile prvi dodir sa svijetom energija. Kroz masiranje raznih ljudi sam tek osjetio različite energetske vrijednosti i na taj način upoznao posve drugačiji svijet od onoga koji sam prije poznavao. Pošto sam izgubio vid, taj energetski svijet mi je postao prilično važan.

 

Klasična masaža

 

Klasična masaža je masaža uljem na golo tijelo. Tiskanjem mišića raznim načinima ih dovodimo do stanja opuštanja. Na taj način djelujemo direktno na mišiće. Djelovanje se produžuje izborom eteričnog ulja. Ja sam aroma maser i koristim eterična ulja kako bih poboljšao svoju učinkovitost u masažama.

 

Refleksološka masaža

 

To je masaža stopala. Na stopalima se nalaze refleksološke točke povezane s raznim organima u tijelu. Masirajući ih pomažemo i tim organima kao da ih direktno masiramo. Dobra je masaža kao dijagnostika problema koje imamo s unutarnjim organima. Pomaže i pri iscjeljivanju tih organa.

 

Shiatsu masaža

 

Shiatsu masaža se radi na podu preko odjeće. Radi se na zglobovima koji se odvajaju kako bi se poboljšao protok energije kroz njih. Osim toga, radi se na akupresurnim točkama kako bi se poboljšao protok energije.

 

Intuitivna masaža

 

Vrlo nježna i duboka masaža. Često je zovemo masaža želja. Naime, na početku se mora dogovoriti cilj masaže. Cilj može biti bilo koji. Poslije toga, viskom biramo ulja. To je energetski izbor ulja. Biraju se eterična ulja, a bazno se stavi oko 100 ml. Poslije toga pritisak na tijelo je izuzetno lagan, kao kad majka gladi svoje usnulo nedonošče pazeći da se ne probudi.

Vrijednost masaže je upravo u tom laganom dodiru jer nema otpora tijela prema tome, a time eterična ulja prodiru dublje u samo tijelo i olakšavaju put rješavanju postavljenog cilja. Lagana i duboka masaža s prilično dobrim rezultatima.

Poslije takve masaže, frekvencije eteričnih ulja djeluju tako da podižu ukupnu frekvenciju tijela, na taj način opuštajući dublje samo tijelo i lakše nalazeći rješenja za bilo koji postavljen problem. Problemi mogu biti : preveliko pušenje, poboljšanje ljubavne veze, smanjenje znojenja, poboljšan rad srca, pronalaženje mira a time i boljeg zaposlenja, partnera/partnerice i slično. Ovisno o tome koji problem ima osoba, na taj se problem fokusira i ubrzo nalazi rješenje.

 

Raindrop masaža

 

Nastala u sjevernoj Americi kod indijanaca Lakota, poznatim kao sijuksi. Jednostavno se eterična ulja utiskuju pokraj kralježnice. To je mjesto poznato kao sakupljalište mikroba:bakterija i virusa od bolesti koje smo preboljeli. Svakim popuštanjem imunološkog sustava mi dopuštamo tim mikrobima nekontrolirani rast a oni na taj način iskrivljuju našu kralježnicu. Ovim načinom se uništava priličan broj mikroba vrlo snažnom kombinacijom eteričnih ulja i doslovce ravna kralježnica, a time i poboljšava učinkovitost imunološkog sustava.

 

Tretman tradicionalne kineske medicine

 

tretman koji se koristi meridijanima, odnosno akupunkturnim ili akupresurnim točkama na tijelu. Stimulirajući meridijane, stimuliramo protok energije i samim time rješavanje Energetskih, emocionalnih i fizičkih problema. Vrlo jednostavna tehnika koja odmah, na licu mjesta potiče poboljšanje protoka energije koji osjetimo.

Eto, ove tehnike kombiniram kad rješavam neki problem. Želite li se još više upoznati s tim tehnikama, pišite na modrusan.ivan@gmail.com ili pogledajte stranicu www.ivanmodrusan.com/blog/ .

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *