Kako otpustiti traumatičnu situaciju?

Kako otpustiti traumatičnu situaciju?

Sami kreiramo situaciju i dajemo joj veličinu i povezujemo s traumom.

Koje su traumatične situacije?

Svaka situacija u kojoj smo se osjećali neugodno je traumatična. Bilo da nam je netko stvorio tu situaciju traumatičnom ili smo samo osjećali neugodu u nekom prostoru, kraj neke osobe i slično. Svaka situacija koje se sjetimo i osjetimo nelagodu je traumatična. Svaka osoba pri pomisli na nju osjećamo nelagodu je traumatična. Dakle, sve što nam stvara nelagodu je traumatično i ostavlja posljedice na osobnoj emocionalnoj razini.

Zašto su važne traumatične situacije?

Jedino kad se vratimo u takvu situaciju možemo očistiti traumu. To je nešto konkretno što vaš um prihvaća da se dogodilo, i kad se očisti trauma, prihvatit će da je trauma očišćena. Ako čistimo traume općenito, bez povezanosti sa situacijom, nema takvog uspjeha.

Kako smo povezani s traumatičnom situacijom?

Preko traume, potisnutog osjećaja. Naime, osjećaji su ljepljivi i često se sjećamo situacija samo zbog toga što je u njoj bilo traumatično iskustvo. Kad očistimo traumu iz te situacije i iz naše podsvijesti, dogodi se da se više i ne sjećamo situacije.

Kako možemo otpustiti traumu?

Otpuštanje je u stvari opraštanje i opraštajući situaciji, otpuštamo traumu.

Kako možemo oprostiti situaciji?

Tako da mijenjamo odnos prema situaciji. Neka situacija je teška, tmurna, tamna, mučna zato jer je tako vidimo i promatramo. Ako želimo promijeniti i oprostiti situaciji trebamo promijeniti odnos prema njoj. Prilično je učinkovito ako iz tmurne situacije napravite situaciju učenja u kojoj ste trebali nešto naučiti. Na primjer, ako nas je netko povrijedio, to je zato da naučimo više o toj osobi, o sebi i o situaciji i o onome što dobivamo tom situacijom. Kad tako pogledamo situaciju, čistimo je od starih emocija povrede, težine i slično i gledamo na nju više optimistički. Krajnji cilj, koji se kasnije može postići, da gledamo na tu situaciju kao poklon s neba kako bi shvatili svoje pogreške u prihvaćanju sebe. Jer, prihvaćanjem ili neprihvaćanjem sebe kreiramo situaciju, a odnosom joj dodajemo veličinu, karakter i sve traume vezane uz nju. Laganom promjenom odnosa se kompletno mijenja situacija i naš stav o osobi i o svemu vezanom za tu situaciju.

Ima li promjena odnosa prema situaciji posljedica?

Da, osim čišćenja trauma i oslobađanja od potisnutih osjećaja, osjećamo se lakše i drugačije gledamo ne samo na tu situaciju, već i na ostale situacije koje s njom nemaju veze.

Može li svatko sam čistiti traume iz situacije?

Može, ali treba proći edukaciju. Edukacija će skoro početi a zove se “5 u 6” (Počistite Emocionalne Traume u Školi Emocionalne STabilnosti)

Možete se upisati na newsletter na stranici www.ivanmodrusan.com i javiti se na mail modrusan.ivan@gmail.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *