Majčin dan

Majčin dan

Sretan Dan svim majkama. Biti majka je velika čast i veliki izazov.

Opisat ću neke situacije do kojih dolazi do nesporazuma u odgoju. Želim samo naglasiti koliko je majčinska uloga posebna.

U posljednje vrijeme sam se susretao s situacijama u kojima su djeca govorila da majke ništa ne vrijede, izmišljali su situacije kojih nema kako bi ocrnili svoju majku. To više govori o tom djetetu nego o njegovoj/njezinoj majci. Pritom želim samo naglasiti odgovornost majke u takvim slučajevima.

Često srećemo primjer majke-žrtve. Obično to nastaje odlaskom muža/oca djece i majka se mora mučiti kako bi prehranila i odgojila djecu. Pri tome, i zbog svoje situacije bez pomoći partnera, preuzima ulogu žrtve. Ta je uloga djelomično i dobra jer dolaze ljudi, pomažu, donose energiju, toplinu i slično. Međutim, u osnovi ima ideju: ja nisam dovoljno dobra.

Tu ideju ponavlja svojoj djeci na način da djeci daje sve najbolje, a kad dođe red na nju, njoj ne treba. Na taj način govori djeci da su važna, a ona nije. I to se ponavlja u nizu situacija kroz odgoj djece.

Kasnije dijete, govoreći da majka nije važna, ustvari samo ponavlja njezine riječi i njezin stav.

Drugim riječima, kako se odnosimo prema sebi, i drugi se odnose prema nama jer nemaju drugog izbora.

Što to konkretno znači?

Znači da smo svi jednaki. Jednako važna su i djeca i roditelji. Svatko ima svoju ulogu. Ako majka ima 100 kuna, podijelit će na jednake dijelove sa svojom djecom. Ako djetetu kupi skupi mobitel, kupit će i sebi, a ne reći da je za nju dovoljan i onaj stari. Jednako vrednovanje svih članova govori da je to ravnopravna zajednica. I djeca se i kasnije povoljno odnose prema roditeljima jer su jednakopravna.

Dakle, uloga žrtve dalekosežno čini loše i majkama i djeci.

To je nešto što sam primijetio kod nekih odnosa majka/dijete i želio dati svoj prilog i pogled na takav odnos. Time ne želim nikoga povrijediti i time izazvati loše osjećaje. Želim samo ukazati i na malo drugačiji način gledanja situacije.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *