Objašnjavanje i emocije

Objašnjavamo samo radi sebe i samo sebi

Objašnjavanjem i razumijevanjem ne djelujemo na emocije. Samo se vežemo za njih.

Vrste tijela

Postoje 4 vrste tijela u kojima paralelno djelujemo. To su: fizičko tijelo, emocionalno/energetsko tijelo, mentalno tijelo i duhovno tijelo. Fizičko tijelo je tijelo koje imamo i koje osjetimo dodirom.

Emocionalno tijelo je iznad fizičkog i ovisno o osobi, proširuje se 10-70 cm od fizičkog tijela. Može biti i šire. Mentalno tijelo je izvan emocionalnog/energetskog, a duhovno tijelo je izvan mentalnog.

Postoje neka pravila, a jedno je da niže tijelo hrani više, a više određuje  niže.

Ovdje ću govoriti o emocionalno/energetskom tijelu i mentalnom tijelu.

Kad osjećamo, koncetriramo se na osjećaje, mi smo u emocionalnom tijelu.

Kad objašnjavamo što se to događa s emocijama ili bilo čemu drugom, mi smo u mentalnom tijelu.

Značajke mentalnog tijela.

Mentalno tijelo u sebi sadržava naše misli, razmišljanja, objašnjenja, zaključivanja i sve što je u vezi s umom. Kad govorimo o radu na sebi, mentalno tijelo nam ne pomaže puno. Poznajem ljude koji jako puno znaju o radu na sebi, ali ništa ne postižu i nemaju nikakvog uspjeha. Razlog, odnosno jedan od razloga, je u tome što previše razmišljaju. Razmišljanjem se ne postiže ništa u osnovnom rastu i razvoju.

Dok razmišljamo, koristimo se logikom, a logika je jednodimenzionalna i takvo je razmišljanje. Možemo razmišljanjem gledati na stvari samo s jedne točke. Ako pređemo na drugu točku s koje razmišljamo, to moramo naglasiti.

Pošto je razmišljanje jednodimenzionalno, idealno je za linearne sustave. To su vrijeme i prostor. Vrijeme je linearni sustav jer ima samo jednu dimenziju.. Iako prostor ima tri dimenzije, ne možemo se istovremeno kretati u više od jedne dimenzije pa je po tome i prostor jednodimenzionalan.

Rad na sebi, osobni rast je multidimenzionalan i ne možemo ga riješiti mislima. Zato su misli, dok rješavam emocionalne probleme, suvišne. Misli izbacuju osobu iz emocionalno/energetskog tijela i za to vrijeme se ništa ne događa.

Jednostavno objašnjenje odnosa mentalnog tijela i emocionalnog se može vidjeti u slijedećem primjeru. Kuharica u sebi sadrži puno recepata. Mislim na knjigu. Recepti su ilustrirani lijepim fotografijama. Sve nam sline cure dok to gledamo. Ali, ne možemo jesti fotografije. Moramo skuhati jelo.

Dakle, kuharica je u mentalnom tijelu, a skuhana hrana u emocionalno/energetskom tijelu. Ta su tijela posebna, ali i ovisna jedno o drugome. Mentalno više koristi logiku, dok emocionalno koristi emocije koje ne poznaju logiku. Mentalno više koristi , kod dešnjaka, lijevu polovicu mozga, a emocionalno tijelo više koristi desnu polovicu mozga. Mentalno tijelo koristi svijest, a emocionalno podsvijest.

Značajke emocionalnog tijela

Emocionalno tijelo sadrži i čuva emocije. Čuva i emocionalne blokade koje se mogu pročitati. Te emocionalne blokade blokiraju dotok energije u fizičko tijelo i stvaraju manjak i tako nastaju većinom bolesti. Čišćenjem emocionalnog tijela, odnosno emocionalnih blokada iz tog dijela tijela, dozvoljavamo protok energije do fizičkog tijela i iscjeljivanje.

Na emocionalno tijelo se ne može djelovati svjesnim alatima. Ono se može prilagoditi mentalnom tijelu, ali ne radi na tom nivou. Emocije možemo čistiti isključivo načinom na koji to emocionalno tijelo dozvoljava.

Emocije imaju i miris. Kad otpuštamo emocije, otpuštaju se i mirisi osobe. To se često događa i kod masaža, posebno energetskih kao što je shiatsu i slične.

Emocionalno tijelo djeluje na principu podsvjesti, analogijom: kako vani, tako unutra, kako gore, tako dolje, i slično privlači slično.

Kada se nalazimo u emocionalnom tijelu, gubitak vremena je razmišljanje jer ne djeluje na emocije. Može nas samo još više vezati uz neke emocije. Poznato je da razmišljanje o strahu povećava strah. Iako u osnovi strah nije emocija, ponaša se tako i potiče razmišljanjem, a podiže se preko vanjskih okidača iz podsvijesti.

Kako možemo prepoznati blokade u tijelu?

Pregledavajući tijelo možemo primijetiti različite manifestacije u toplini, pritisku, vlažnosti, napetosti i slično. To nam sve govori da su tu neke energije,emocije koje tako djeluju. Svaka emocija ima neku svoju frekvenciju i smješta se na različite dijelove tijela. Na i oko srca je emocija vezana uz ljubav, u i oko jetre je emociaj vezana uz ljutnju, u kukovima i oko je emocija vezana uz strah od novih početaka i tako dalje. Gledajući blokade na kojem se mjestu nalaze na tijelu, možemo uvidjeti koja je emocija prouzročila tu blokadu. Tako okvirno saznajemo u vezi čega trebamo tražiti emociju i rješavati problem.

Kako se čiste emocije?

Postoji nekoliko načina, tehnika čišćenja. To je obično nalik na dječju igru jer emocije ne poznaju inteligenciju. Dakle, to su načini koje naša podsvijest priznaje. I obično se ljudi jako začude kako se jednostavno mogu očistiti emocije, traume kojih se nisu mogli riješiti godinama.

Emocije se mogu čistiti samo na način koji emocije prepoznaju, nikako mentalnim načinima objašnjavanja, analize i slično. Zato svakome tko dođe čistiti emocije preporučam slijedeće: ja prihvaćam i poštujem Vašu potrebu objašnjavanja, razmišljanja, analize, slaganja i slično, ali u ovom trenutku nam te aktivnosti samo štete i gubimo vrijeme na nešto što nam ne treba. Daleko smo učinkovitiji ako se skoncetriramo samo na emocije, a ne na misli.

Misli, koje se nalaze u prošlosti i budućnosti, obično zovem misli dangubice. One nisu u sadašnjosti jer u sadašnjosti nema ega. Ego je u prošlosti i budućnosti i trudi se što više udaljiti se od sadašnjosti. Emocije su u sadašnjosti i možemo ih čistiti sada. Doduše, često se čiste emocije koje su se dogodile u nekim situacijama iz prošlosti, ali tu situaciju možemo dovesti ovdje i sada i jednostavno je očistiti.

Trebamo li razmišljati ili osjećati?

Pot                                        rebno je razmišljati o tome što napraviti u koje vrijeme. Rasporediti vrijeme koje nam je potrebno. Rasporediti prostor.

A kad se tiče osobnog razvoja, svoje pozicije u odnosima s drugima, sa sobom, prema svijetu, prema životu i  slično, poželjno je osjećati jer na razmišljanje samo gubi vrijeme. Da bismo bolje osjećali, poželjno je očistiti svoje emocije. To se može naučiti u Školi Emocionalne STabilnosti (6)

koja će uskoro početi. Moći ćete se informirati na ovom blogu točan početak, a za sada su naznake da bi moglo početi 9. listopada (nedjelja) u 18 sati. O mjestu ćete biti informirani.

       Za detaljnije informacije čitajte blog na stranici www.ivanmodrusan.com ili se javite na modrusan.ivan@gmail.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *