Spodvala: tolerancija

Velika tolerancija je uvod u ulogu žrtve.

Tolerancija prema nasilju povećava nasilje.

Što je tolerancija?

Razumijevanje, dopuštanje, popuštanje u različitosti. I danas je u redu biti tolerantan. Smatram da je u redu biti tolerantan/na do određene granice. Ovdje ću malo reći o granici tolerancije.

Primjer tolerancije:

Djevojka se zaljubi u mladića. Izljeve bijesa, njegove prevare, loš odnos prema njoj ona tumači kao njegove mušice. Međutim, iako traži da ih promijeni, mušice jačaju i on postaje sve zahtjevniji. Rode se djeca. Svu nadu polaže u njih. Svaku njihovu drskost, nepristojnost tolerira u nadi da će biti bolje. Danas ima muža koji ne radi. Kad nešto i zaradi na crno, sve popije u gostionici. Ima djecu kojoj ona ide na živce makar im želi pomoći. Ona jedina radi i doprinosi u kuću, a svi se prema njoj ponašaju gore nego prema sluškinji. Gdje je tu granica tolerancije?

Drugi primjer je isto vezan za odnos ljubavnog para. Iako se u mnogo čemu slažu, gotovo nikad muškarac nije ispunio ono što ona traži od njega: da se ranije vrate jer ima ujutro obaveza, da dođe na vrijeme, da se normalno odnosi prema njoj kad joj učini neku uslugu, da nije verbalno nasilan kad to ne treba. Na kraju je dobila popis usluga koje je on njoj napravio, novčanih ulaganja i tome slično. Gdje je granica ovoj toleranciji? Razišli su se i ne čuju se jer je ona rekla da, kad bi ona ispostavila svoj račun, bio bi mnogostruko veći. Da li je trebala tolerirati takvo ponašanje zbog dobitka koje je dobila?

Kad prestaje tolerancija?

Prestaje kad osoba kojoj se nešto tolerira uđe u naš privatni prostor. Taj privatni prostor je samo naš. Obično se zloupotrebljava. Obično se, u prevelikoj toleranciji, taj privatni prostor prilagođava toj istoj netoleranciji od druge osobe. Tada treba znati reći dosta.

Kako netolerantivno ponašanje ulazi u naš prostor?

Polako. Kad žabu ubacite u vruću vodu, ona iskoči. Kad je stavite u hladnu i pomalo zagrijavate, ona se skuha. Upravo tom tehnikom laganog zagrijavanja nasilje ulazi u naš prostor i mi ga dopuštamo sve do jedne točke kad više ne može izdržati, a to je obično prilično kasno.

Želim reći da prilično rano u vezi trebamo reći koji nam je prag tolerancije i toga se držati.

Da li će se netolerancija druge osobe sama smanjiti po sebi?

Neće. Obično je ta misao kad popuštamo netolerantnom ponašanju od strane druge osobe. Riješit će se to, smirit će se on/ona, bit će bolje. To najbolje znaju žene pijanaca, agresivnih muževa, osoba koje na poslu imaju netolerantnog šefa/šeficu i slični. Nikad se nitko nije sam popravio dok nije bio primoran na to.

Koji je uzrok prevelikoj toleranciji?

Nepovjerenje u sebe. Strahovi koji su nam nametnuti su veliki uzročnik toga da naša tolerancija pređe u ulogu žrtve.

Kako ojačati granicu tolerancije?

Očistiti prepreke koje nam stoje na putu. Te prepreke su potisnuti osjećaji tipa: nisam dovoljno dobar/dobra, nije to za mene, ne mogu ja to, moram pokušati i slično.

Kako se mogu čistiti potisnuti osjećaji?

U pravilu lako i jednostavno. O detaljima možete saznati na Školi Emocionalne STabilnosti(6) koja će uskoro početi. Obavijesti o mjestu i vremenu održavanja će biti napisane na ovom mjestu.

Za više detalja pogledajte www.ivanmodrusan.com ili se javite na modrusan.ivan@gmail.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *