Sram, stid – kako ga se riješiti?

Sram ili stid je prilično povezan s osjećajem krivnje, ali i sa željama koje želimo kao posljedice srama.
Kakva je veza srama i osjećaja krivnje?
Obično se osjećamo krivi za nešto što nam je netko rekao da smo krivi. Sram osjećamo za ono što sami smatramo da smo krivi. U svakom slučaju je i osjećaj krivnje i srama nepotreban i nametnut. To ne znači da potičem besramnost ili osjećaj da za bilo koju lošu aktivnost ne možemo biti krivi. Besramnost je stvar morala, a krivica za loše postupke je stvar prava. Ovdje govorim o unutarnjim osjećajima koji nas godinama opsjedaju i ne dozvoljavaju da živimo i funkcioniramo normalno.
Kakva je veza između srama i želja?
U korijenu srama je potreba da imamo neku od želja. To može biti želja za sigurnosti, odobravanjem ili kontrolom. Na neki način se sramimo kako bismo podstakli te želje.
Na ovom mjestu moram nešto reći o željama.
Svi imamo legitimno pravo na želje. Međutim, želje dolaze iz mentala, odnosno razmišljanja. Ovdje govorimo i radimo s osjećajima, a to je sasvim drugo područje. Područje razmišljanja uglavnom ništa ne rješava i zato postoje želje. Želje jesu neka vrsta holograma, odnosno energije u prostoru i vremenu, ali želja blokira realizaciju onoga što želimo.
I meni je ova predhodna rečenica djelovala apsurdno kad sam je prvi put čuo. Kasnije sam shvatio da ti apsurdi djeluju.
Uzmimo primjer želje za sigurnosti kako bih bolje objasnio ovu rečenicu.
Kad smo nesigurni, kao rješenje razmišljanja o nesigurnosti/sigurnosti dobijemo želju za sigurnosti. I to je uobičajeno. I što se događa? Ništa. Mi smo i dalje nesigurni i ne pokrećemo korake ka svojoj sigurnosti. Želja je ta koja stoji ispred nas i na neki način lažno nam daje osjećaj sigurnosti, a u stvarnosti blokira realizaciju sigurnosti. Tako je i s ostalim željama.
I sad dolazi veza srama i ovih želja. Sramimo se što se osjećamo nesigurni i to potiče u nama želju za sigurnosti koja ustvari blokira korake koje trebamo napraviti da bismo bili sigurni i osjećali se sigurno. Malo izgleda komplicirano, ali kad se razmisli, tako i djeluje.
Naša podsvijest je puna ovakvih nelogičnosti. Razlog tome je to što podsvijest ne djeluje, kao svijest, na načelu logike. Inteligencija podsvijesti je nula. Vjerojatno je to zato da svijest ne može djelovati svojom logikom direktno na podsvijest. To je neka vrsta obrane od mušičave svijesti.
Kako možemo ukloniti sram?
Čišćenjem osjećaja u trenutku nastajanja srama koji su u konačnici potisnuti osjećaji. Čišćenjem želja koje se javljaju kao potreba da imamo sram. Čišćenjem potrebe za samokažnjavanjem čiji je sram glavni predstavnik. Čišćenjem prednosti i nedostataka srama i svih posljedica.
Kad tako temeljito očistimo našu podsvijest, možemo reći da se oslobađamo velikog tereta koji nam je nametnut.
Što se događa oslobađanjem srama?
Prvo je osjećaj lakoće kao da smo skinuli ogroman teret s leđa ili bilo kojeg drugog dijela tijela. Zatim je tu osjećaj sigurnosti u sebe koji se povećava smanjenom potrebom za samokažnjavanjem zbog nečega što smo učinili ili čak i pomislili. Povećanjem sigurnosti u sebe mičemo potrebe za željama jer jednostavno se osjećamo sigurnije, osjećamo odobravanje drugih osoba, osjećamo da imamo kontrolu i osjećamo promjene u životu tako da nemamo više niti želja za promjenom jer se promjene jednostavno ovdje i sada događaju.
Kako i gdje se mogu otpustiti sram ili stid?
Možete se javiti na modrusan.ivan@gmail.com pa ćemo zajedno vidjeti koji je najbolji način uklanjanja srama za vas osobno. Naime, svatko ima nešto specifično i to treba vrlo poštivati. Kad se pristupa ovako osjetljivim osjećajima i unutarnjem životu, jednostavno se sve mora personalizirati. Nema općih pravila, iako na prvi pogled izgleda da se radi po pravilima. Nijanse su vrlo važne kako bi ove aktivnosti na čišćenju srama bile što učinkovitije jer , ako se dogodi neka pogreška, osoba se vrlo brzo zatvara jer ju je sram tako naučio. Zato je potrebna osobna konzultacija i pažljivost pri postupanju s tim osjećajima.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *