Riba i voda

Da li riba zna što je voda?

Ne znam točno odgovor na to pitanje, ali sam jedno siguran: kad je izvade iz vode, sigurno zna što je voda.

Susrećući se s ljudima kroz razgovor može se primijetiti da nisu svjesni svoga postojanja i onoga što jesu, a što nisu. Tek kad se malo odmaknu od sebe, razumiju što im je normalno, a što nije. Slično kao i riba s vodom. Tek kad se nešto nadraste, shvatimo što je to bilo. Ako smo samo u tome, obično nismo svjesni toga.

Naravno, riječ je o emocijama.

Tek kad izađemo iz neke emocije, postajemo je mentalno svjesni.

Možemo li je osvijestiti prije?

Da ako smo inače svjesni što se događa s nama.

Kad smo u nekoj emociji, na primjer tuzi, cijelo vrijeme nam je to normalno. Čak i sve što nije povezano s tugom, povezujemo kako bi bilo normalnije. Možda znamo da nam tuga uništava život i uzima energiju, ali se tome ne možemo odhrvati.

Što učiniti u takvim slučajevima?

Očistiti tugu, ili neki drugi osjećaj koji je prisutan.

Čisteći sam osjećaj ne djelujemo na uzrok. Ne djelujemo na odnos prema razlogu tuge. Djelujemo na tugu i njezin postupak u nama, odnosno njezino djelovanje. Oslobađamo se osjećaja koji se postavio iznad nas, iznad našeg načina razmišljanja i iznad našeg života.

To što smo tuzi dozvolili u takvim slučajevima  nije dobro dozvoliti bilo kojem osjećaju. Na taj način postajemo robovi svojih osjećaja i oni mogu činiti od nas što ih volja, slikovito rečeno. Želim reći da više nemamo slobodnu volju u potpunom smislu jer tu volju ugrožavaju osjećaji.

To možemo usporediti sa slijedećim: osjećaji su kao filter kroz koji gledamo svijet. Recimo da je tuga smeđi filter. Gledamo svijet u smeđoj boji. Dakle, vidimo ga onako kako nam diktira osjećaj.

Smisao života nije u tome da gledamo svijet uvjetovano, već slobodno. Potrebno ga je gledati bez filtera koji nas ograničavaju. Tek tada smo slobodni i donosimo odluke bez utjecaja.

Prije toga je donošenje odluka bilo sve samo ne slobodno.

Želimo li živjeti slobodno, riješimo se potisnutih osjećaja. Potisnuti osjećaji su oni nastali nekad prije u nekoj situaciji i nemaju veze sa sadašnjosti. Djeluju kroz podsvijest i nemamo utjecaj na njih. Ono što možemo, možemo ih očistiti. Čišćenjem postajemo slobodni, a život gledamo punim spektrom.

Potisnuti osjećaji djeluju tako da nismo svjesni sadašnjosti i kao i riba na početku, nismo svjesni okoline u punom smislu te riječi.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *