Svađa

Svađa

Do svađe dolazi obično s bliskom osobom. Često pomislimo da je ta osoba kriva, a da smo mi u pravu. Želim malo opisati svađu s druge strane kako bi bolje upoznali uzroke a time i rješenja za svađu.

Dakle, do svađe dolazi kad nas nešto iritira, smeta, vrijeđa ili slično. Nešto u nastupu druge osobe nas izbacuje iz normalnog takta pa imamo potrebu podići glas, ubrzati govor, gestikulirati rukama, a poneki agresivni poslije pređu i u fizički kontakt. Dakle, nešto je u nama pokrenulo takvu reakciju. I najčešće krivimo tu osobu za to uzrujavanje.

Međutim, stvari stoje malo drugačije.

Kad smo odrasli, ne može nam neka osoba nametnuti neugodni osjećaj koji je poticaj za uzrujavanje. Taj osjećaj već posjedujemo u sebi. On je nastao davno ranije kad su nam utiskivani razni osjećaji, pa i neugodni kroz odgoj. Utiskivani su u dobroj namjeri jer su i roditeljima tako utiskivani pa oni to prenose kao neko odgojno dobro.

Dakle, taj je osjećaj cijelo vrijeme u nama. Nalazi se pokriven plaštom podsvijesti. Druga osoba ga samo aktivira jer je napravila okidač. Nešto je ta osoba izgovorila što nas je podsjetilo na nastajanje neugodne emocije pa smo tako reagirali. Ta osoba obično nema nikakve veze s tom emocijom, već je samo kolateralna žrtva našeg posjedovanja neugodnosti.

Ako su svađe učestale, posebno među partnerima u vezi ili braku, često oni nalaze rješenje međusobnog razlaza. To možda izgleda pravilno rješenje, ali i nije baš najbolje.

Posljedice razlaza među partnerima su katastrofalne. Pate svi: i vi, i partner/ica, kao i svi povezani s Vama (djeca, prijatelji rodbina i ostali.).

Ono što je najgore, svatko pokuša naći novu vezu, poslije dugog vremena patnje za starom, i u toj novoj vezi nađe olakšanje sve do trenutka kad ta nova veza ne napravi ili kaže nešto što nam može izgledati kao okidač. Stvari se opet ponavljaju ispočetka svađama i razlazima. I tako tražimo sreću u nekoj novoj vezi do trenutka kad se ta osoba pojavljuje kao okidač.

Iz gore navedenog se odmah vidi da razlaz nije nikakvo rješenje.

Naime, što se dogodi?

Pošto je povreda, neugodna emocija u nama, sam razlaz s partnerom/icom ne rješava problem. Moramo problem riješiti u sebi.

Čišćenjem emocije iz podsvijesti u potpunosti možemo riješiti taj problem.

Povreda, trauma, neugodna emocija se nalazi u podsvijesti i nije prisutna u svakodnevnom životu. Javlja se tek na pokretanje okidača i tada nam zagorčava život. Kad je riješimo iz podsvijesti, može biti koliko god treba okidača, mi je nećemo osjetiti. Jednostavno zato jer je nema više u nama. To se lako može provjeriti jer je nema niti u našoj memoriji. Memorija je dio podsvijesti koja pamti sve doživljaje, a među njima puno povreda, teških, neugodnih emocija i slično. Kad iz memorije očistimo bilo koju lošu emociju, više je se ne sjećamo.

Primjeri na koje sam nailazio u svojoj praksi dokazuju da je to tako. Navest ću samo jedan, koji je indikativan, a to se odnosi na sve teške neugodne emocije.

Osoba, ženska, je sa strahom kontaktirala s muškarcima. Bilo je vrijeme kad je htjela oformiti obitelj, ali čim se počne približavati nekom muškarcu, nastaje problem. Naime, osoba je bila u mladosti silovana i nosi traume od tog događaja.

Čišćenjem traumatičnih osjećaja nastalih pri tom događaju, ona je sasvim promijenila stav o muškarcima i ubrzo je pronašla partnera. Poslije tretmana je gledala na taj događaj bez pritiska ružnih emocija već samo kao da se to dogodilo nekome drugome. To ne znači da je ona poništila vrijednost tog čina jer je to samo po sebi zločin, već je umanjila emocije u njoj izazvane tim činom i time si osigurala daljnji život bez trauma.

Čišćenjem ne ulazimo u sam čin i prekvalificiranje samog postupka već rješavamo svoj emocionalni problem.

Isto je to s manjim povredama u odnosu na ovu. Kad nas netko povrijedi, ta osoba možda to i ne primijeti. Povredu nosimo dalje u sebi i ona obično reagira na okidače kad se pojave. Dakle, povreda nam smanjuje vrijednost života. Čisteći je oslobađamo se njezinog utjecaja i nastavljamo živjeti punim plućima bez te tegobe koja kasnije može izazvati i fizičke probleme u obliku bolesti.

Dakle, umjesto da se rastajemo jer ne znamo kako riješiti svađu, dobro je očistiti uzrok, a to je obično naša neugodna emocija i nastaviti živjeti dalje u slozi bez ikakvih okidača.

Da biste to mogli napraviti, potrebno je naučiti kako. Postoje više načina čišćenja emocija iz podsvijesti i svi su učinkoviti na svom području. Prvo je to Sedona metoda koja je primjenjiva u svim područjima. Zatim je tu tehnika opraštanja koja je dobra za sva područja, ali se najbolje pokazala u rješavanjima odnosa. Zatim je tu i Tehnika emocionalnog oslobađanja, TEO, koja je vrlo učinkovita ako nam je ego presnažan i ne dopušta gornje tehnike. Postoje i podvarijante ovih tehnika, ali je ovo u osnovi to.

Ako želite upoznavanje s tim tehnikama, javite se  na  modrusan.ivan@gmail.com ili pogledajte još postova na www.ivanmodrusan.com/blog/ . tu i objavljujem , kao i na facebook profilu Ivan Modrušan Gak kada je slijedeća radionica u čišćenju neugodnih osjećaja i trauma.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)